Vezi aici care e poziția parlamentarilor gorjeni față de Proiectul Roșia Montană
Vezi aici care e poziția parlamentarilor gorjeni față de Proiectul Roșia Montană
Ultra - Scurte18 septembrie 2013

Parlamentarii gorjeni se feresc să se pronunțe pro sau contra proeictului de exploatare a aurului de la Rosia Montană, cel care aproape a dus la ruperea USL, spunând că nu se pot baza doar pe ceea ce s-a dezbătut prin presă. Mai trebuie menționat faptul că, de ieri, funcționează o comisie la nivelul Camerei Deputaţilor, din care fac parte și doi aleși gorjeni, Toni Greblă și Dian Popescu, care analizează ambele variante, fie începerea exploatărilor, fie stoparea lor.
„Nu vreau să spun că îl susţin sau că nu, pentru că, inevitabil, mă veţi întreba de ce susţin una din variante. Iar deocamdată nu avem toate informaţiile legate de acest proiect ca să pot să dau nişte argumente. Poate aş da unele, iar după ce voi vedea şi celelalte documente, să îmi schimb părerea. Urmează să fie constituită o comisie care va analiza şi va prezenta ambele variante, fie de stopare, fie de începere a exploatării, iar atunci vom putea şi noi, parlamentarii, să ştim dacă merită sau nu să susţinem proiectul. Părerea mea este, totuşi, că o să dureze destul de mult până când se va şti concret ceea ce trebuie să facă fiecare dintre noi”, a precizat Popeangă.
Aceași poziție o are si deputatul Mihai Weber, care a declarat că este prematur să se pronunțe cu privire la acest proiect, tocmai din acelaşi motiv: lipsa unor informaţii complete. Însă, Weber a mai precizat că, în momentul de față, ar înclina să susţină începerea lucrărilor.
„Este prea devreme ca să mă pronunţ asupra modului cum o să votez. Este destul de dificil, pentru că nu avem decât informaţii pe care le-am cules de prin alte medii, nu oficiale, date spre informare parlamentarilor. În momentul de faţă, dacă ar fi să iau în calcul faptul că se creează locuri de muncă, pentru economia zonei, atunci aş înclina să-l susţin. Dar trebuie să vedem şi efectele negative, impactul lor. Am înţeles că există o altă modalitate de extracţie fără cianuri, să vedem dacă există, ce implică şi aşa mai departe”, a precizat Weber.
De asemenea, în timp ce deputatul PC Răzvan Rotaru a precizat că aşteaptă mai întâi să vadă raportul comisiei care s-a format în Parlament şi apoi se va pronunţa, colegul său de partid Tudor Barbu este mult mai radical în declarații.
„Proiectul şi contractul Roşia Montană în forma actuală, aşa cum a fost gestionat de guvernările succesive din 1997 până în prezent, nu reprezintă ceea ce are nevoie România. România are nevoie de un contract şi de un proiect de exploatare care să genereze locuri de muncă în zonă, pentru că în zonă singura ocupaţie e mineritul, aşa cum au făcut familiile lor de sute de ani, dar interesul naţional şi al generaţiilor viitoare, bogăţia şi rezervele României nu trebuie puse la mezat pe o redevenţă ca aceasta şi de clauze ca acestea. Vrem ca exploatările de aur, wolfram, argint, nichel să fie făcute de o companie care să aibă ca unic acţionar statul român pentru ca majoritatea banilor să intre în vistieria ţării”, a afirmat Barbu.
Există, însă, și voci care susțin Proiectul de la Roșia Montană. Senatorul PSD Toni Greblă este de părere că un proiect benefic pentru ţară şi, cu respectarea tuturor condiţiilor de mediu, a standardelor naţionale şi europene, exploatarea poate fi făcută fără riscuri majore.
Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *