Vintilescu și Corcoveanu, pasibili de un nou dosar penal
Vintilescu și Corcoveanu, pasibili de un nou dosar penal
Ultra - Scurte23 august 2013


Foștii directori de la Minprest, Elena Vintilescu și Dumitru Corcoveanu, sunt pe cale să se aleagă cu un nou dosar penal, de această dată pentru că au încercat să sustragă societatea pe care o conduceau de la plata unor dări către stat. Mai exact, cei doi au mutat aproximativ 330.000 de lei din datoriile Minprest Serv în contul de TVA, pentru că suma reprezenta penalităţi şi dobânzi pentru neplata dărilor către stat, o cheltuială nedeductibilă, pentru care se plăteşte impozit de 16%.
Cei doi au și recunoscut acest lucru, în notele explicative date în timpul unui control de audit, pentru anii 2010, 2011 şi 2012. Mai mult, au procedat la fel şi în 2010, însă atunci suma a fost mai mică, de „doar” 109.378 de lei.
De asemenea, un raport de audit făcut în perioada când Minprest era condusă de Vintilescu și Corcoveanu dezvăluie mai multe nereguli comise de aceștia. Un bun exemplu în acest caz este aprobarea unor ordine de deplasare fără a exista nici un fel de document justificativ. Potrivit auditorilor, „nu se menţionează scopul deplasării, durata deplasării şi locul deplasării; nu sunt evidenţiate data şi ora plecării, data şi ora sosirii, atât în delegaţie, cât şi la firmele unde au fost delegate în interes de serviciu”.
Dar cel mai grav este că, în repetate rânduri, au fost înregistrate eronat anumite sume dintr-un cont în altul, scopul fiind acela de a sustrage, ilegal, societatea Minprest de la plata impozitelor şi penalităţilor. pentru perioada iunie-noiembrie 2012, suma de 337.047 de lei a fost înregistrată în debitul contului de TVA. În mod normal, suma respectivă era în contul de penalităţi şi dobânzi provenite de la neachitarea la timp a impozitelor către stat. Acele penalităţi şi dobânzi sunt purtătoare de impozit, 16%, pe care societatea trebuia să îl plătească, însă, pentru a evita această plată, suma a fost trecută la TVA, o cheltuială deductibilă, astfel că, în mod ilegal, conducerea Minprest a încercat să se sustragă de la plată. Fapta este cât se poate de penală şi, în mod normal, cei doi responsabili, indicaţi şi de auditori, respectiv directoarea Elena Vintilescu şi directorul economic, Dumitru Corcoveanu, cel care a dat viza de control financiar preventiv, ar trebui să dea cu subsemnatul în faţa organelor de anchetă.
Surprinzător este că, atunci când le-au fost cerute explicaţii cu privire la aceste lucruri, cei implicaţi, inclusiv cei doi directori, nu s-au chinuit să nege, ci au recunoscut că, într-adevăr, au înregistrat sumele în alte conturi pentru a evita plata impozitelor. Potrivit inspectorilor de audit, prejudiciul adus statului este de aproximativ 70.000 de lei, respectiv 17.013 de lei, proveniţi din înregistrarea greşită a celor 109.378 de lei în 2010, respectiv 53.927 de lei, proveniţi din înregistrarea celor 337.047 de lei din 2012.
Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *