Trotea și Ciurel riscă pușcăria pentru Făget
Trotea și Ciurel riscă pușcăria pentru Făget
Investigatii17 mai 2012

Tribunalul Gorj a pronunțat vineri, 11 mai a.c., o sentință prin care-l obligă pe Tiberiu Trotea, directorul general al Complexului Energetic Rovinari, să facă publice documente care atestă abuzuri și ilegalități incredibile săvârșite de predecesorul său în funcție. Laurențiu Ciurel a încălcat legislația achizițiilor publice, prin atribuirea ilegală a serviciilor de pază către SRL-ul fostului șef al SRI Gorj, Ion Făget. Potrivit unor estimări, Făget a primit de la 1 ianuarie 2008 până în prezent peste 80 de miliarde lei vechi numai de la Complexul Energetic Rovinari, nemaipunând la socoteală zecile de miliarde supte de la SNLO și Complexul Energetic Turceni.

“Calitatea” serviciilor prestate de firma de pază a lui Făget reiese din furturile masive de la Complexul Energetic Rovinari, care au creat prejudicii grave unității economice și au ajuns să fie cercetate în mai multe dosare penale. Recent, niște activiști GREEN-PEACE s-au urcat pe unul din turnurile Termocentralei Rovinari fără a fi observați de “paznicii” lui Făget.
În ciuda deciziei Tribunalului Gorj, Tiberiu Trotea continuă să refuze să facă public dosarul pazei de la Complexul Energetic Rovinari, fapt care denotă că și el, și Ciurel, și Făget se cred deasupra legilor și a hotărârilor judecătorești. Dacă faptele și atitudinile lui Trotea și Ciurel nu surprind, cu Făget lucrurile stau cu totul altfel. Peste 10 ani, ca șef al SRI Gorj, a fost plătit să protejeze și să promoveze interesul național. Probabil că a semnat sute de rapoarte despre ilegalități ca acelea pe care Trotea și Ciurel le săvârșesc acum în beneficiul lui. Făget n-are nimic împotrivă. Dacă se fac ilegalități pentru buzunarului lui, e foarte bine! Povestea cu țara și cu interesul național e doar o … poveste.

Ciurel, pasibil de pușcărie pentru că a încălcat legea ca să bage zeci de miliarde în buzunarul lui Făget

La ”îndemnul” deputatului Dan Ilie Morega, pe atunci șeful său de partid, Ciurel a dat ilegal paza de la C.E. Rovinari, în decembrie 2007, unui SRL obscur, S.C. SIGNOVINCE S.R.L., lipsit de experiență și dotări la acea vreme, aparținând lui Ion Făget, fostul șef al S.R.I. Gorj. Felul în care a încălcat legislația achizițiilor publice pentru a-l favoriza pe Făget, îl recomandă pe Ciurel pentru cel mult un post de electrician în sistemul energetic național.
În continuare, punctăm, pe scurt, aberațiile dictate și semnate de Ciurel.
În caietul de sarcini scria că firmele participante la procedura de atribuire a serviciilor de pază trebuie să facă “dovada efectuării autorizate a activității de pază de cel puțin 3 ani”. Făget își obținuse licența de funcționare ca firmă de pază cu doar 9 luni înainte, în februarie 2007. Și totuși, Ciurel l-a invitat să participe la procedura de atribuire!
Întâi, Ciurel a descalificat SRL-ul lui Făget. Peste doar opt zile, tot Ciurel declară incapabil câștigătorul licitației și-l aduce pe Făget înapoi
Pe 13 decembrie 2007, Ciurel semnează un proces verbal prin care firma lui Făget e descalificată, motivând că îi lipseau documentele minime de calificare, nu a prezentat recomandări, nu deținea certificare ISO, avea cifră de afaceri mică, nu dovedea vechime de cel puțin trei ani.
Pe 17 decembrie 2007, Ciurel anunță în scris câștigătorul pazei: S.C. A&M PROPAZ 2000 SRL București. Valoarea contractului: 37,2 miliarde lei vechi.

Doar 4 zile mai târziu, pe 21 decembrie 2007, după ce Morega și Făget i-au arătat pisica, Ciurel semnează un alt document oficial, în care stabilește “incapacitatea firmei câștigătoare de a asigura în întregime serviciile de pază fixă și patrulare pentru E.M. Rovinari și Termocentrala Rovinari”.

Ciurel inventează noi posturi de pază, special pentru Făget

Tot Ciurel propune încheierea contractului cu S.C. A&M PROPAZ 2000 SRL numai pentru Termocentrala Rovinari. Inițial, valoarea pazei pe un an de zile la Termocentrală fusese stabilită la 8,2 miliarde lei vechi. Acum, Ciurel decide, subit, suplimentarea necesarului de posturi și agenți de pază, de la 14 posturi și 22 agenți de pază la 21 de posturi și 138 agenți de pază! Firește, valoarea pazei crește de la 8,2 miliarde lei vechi, la 23, 9 miliarde lei vechi.

Pe 21 decembrie, Făget primește 60 la sută din paza de la Termocentrala Rovinari

Bine, dar unde e favorizarea lui Făget? În aceeași zi de 21 decembrie 2007, în care Ciurel face praf legislația achizițiilor publice, patronul S.C. A&M PROPAZ 2000 SRL a fost determinat, prin metode specifice, să-i subcontracteze lui  Făget 60 la sută din contract, adică 80 de agenți de pază din totalul de 138!
Ciurel a uitat, subit, că în anunțul de atribuire scrie, clar, că contractul nu poate fi subcontractat și că firma lui Făget fusese descalificată cu opt zile mai devreme!

Subcontractarea, semnată de Făget înaintea contractului – cadru!

Inițial, patronul S.C. A&M PROPAZ 2000 SRL, crezându-se la camera ascunsă sau în filmele cu gangsteri, a refuzat semnarea contractului în condițiile spargerii lui de către Ciurel în favoarea lui Făget. O face abia pe 7 ianuarie 2008, în condițiile în care Făget deja semnase, în 21 decembrie 2007, subcontractarea. Probabil, cu Ciurel, din moment ce câștigătorul procedurii nu-și dăduse acordul!

Prin metode specifice, Făget rămâne singur pe ciolan

Până la urmă, comparația cu filmele cu gangsteri s-a dovedit neexagerată. Confruntat iar cu “metodele specifice” lui Făget, în 24 aprilie 2008, patronul S.C. A&M PROPAZ 2000 SRL cere cesionarea integrală a pazei către firma fostului șef al SRI Gorj, declarat de CNSAS drept agent al poliției politice comuniste. Adică renunță “de bună voie” la câteva miliarde lunar! Ciurel, ați ghicit, n-are nimic împotrivă, și a doua zi semnează cu Făget un contract nou-nouț, în valoare de peste 16 miliarde lei vechi, proporțională cu perioada rămasă până la sfârșitul anului.
Ulterior, Ciurel și Făget, rămași singuri – singurei pe tarla, și-au făcut toate poftele, pe bani publici, într-un obiectiv strategic al sistemului energetic național, introducând pază cu câini la prețuri exorbitante și mărind nejustificat, prin adiționale peste adiționale, contractul inițial.

De sub nasul angajaților lui Făget au dispărut zeci de tone de țeavă, dar contractul a fost reînnoit!

În decembrie 2008, Ciurel a elogiat în documente interne prestația de paznic a lui Făget, și i-a prelungit contractul, fără nicio bază legală, în condițiile în care furturile din C.E. Rovinari crescuseră foarte mult. La acel moment, la IPJ Gorj se afla în lucru un dosar penal pentru dispariția a peste 30 de tone de țeavă!

Trotea a fost la fel de gingaș cu Făget

Identic și la fel a fost tratat Făget și de succesorul lui Ciurel în scaunul de director general, Tiberiu Trotea, care i-a asigurat continuitatea, din 2007 până în prezent, în efectuarea serviciilor de pază, Făget totalizând încasări de circa 80 miliarde lei vechi numai de la Complexul Energetic Rovinari, nemaipunând la socoteală contractele cu SNLO-ul și Complexul Energetic Turceni.
Deși i s-au prezentat, de către subordonați, documente ce demonstrau ilegalitățile săvârșite de Ciurel în beneficiul lui Făget, Trotea s-a făcut că plouă, le-a tăinuit și acum urmează a fi recompensat de USL, pentru prețul corect Dian Popescu fiind dispus să-l primească înapoi în PNL și să-l mențină la conducerea C.E. Rovinari. De altfel, Trotea s-a plimbat și pe la PSD, UDMR, PNL și PD, în cariera sa politică de “mare excepție”.

Tribunalul Gorj îl obligă pe Trotea să facă public dosarul pazei de la Rovinari

Mai mult, Trotea a încălcat legea accesului la informații de interes public, refuzând să facă publice documentele aferente procedurii de achiziții a serviciilor de pază din decembrie 2007, solicitate expres de Ziarul de Investigații GORJNEWS. În această speță, lanțul slăbiciunilor pare să se fi lovit de o altă nucă tare, judecătorul Toma Popescu, de la Tribunalul Gorj, care a admis cererea noastră de a-l obliga pe Trotea să dea publicității documentele respective.
Relevant este faptul că Alianța pentru România Curată a pus Complexul Energetic Rovinari pe primul loc în topul lipsei de transparență a instituțiilor publice.

Peste 12 miliarde lei vechi, cadou pentru Casa Șova, de la Ciurel

În primele sale discursuri ca premier, Victor Ponta a spus că va aplica legea fără nicio excepție. Așteptăm să-și țină cuvântul.
Tot Victor Ponta a acuzat mereu lipsa de transparență a instituțiilor publice, în perioada guvernării portocalii. Premierul are acum dovada că un ziar din județul în care a fost ales deputat așteaptă din noiembrie 2011 niște informații publice pe care nu le primește nici acum, când – la capătul unui proces de câteva luni – s-a emis o hotărâre judecătorească prin care se stabilește comportamentul abuziv și ilegal al lui Tiberiu Trotea.
Dacă serviciile secrete din Gorj sunt inapte să-l informeze, o facem noi, în mod public.

Ciurel și-a cumpărat imunitatea în fața legii. Ponta joacă la acoperire

Oricum, nu va lua nicio măsură, având în vedere că în aceeași perioadă în care Ciurel îi dădea ilegal contracte de zeci de miliarde lei vechi lui Făget, Casa de avocatură “Șova și asociații” primea tot de la Ciurel trei acte adiționale la contractul initial de asistență juridică pentru Complexul Energetic Rovinari. Astfel, valoarea contractului a crescut de la 2,8 la 15 miliarde lei vechi. O parte din bani au ajuns la Victor Ponta, pe atunci “senior partener” la acea casă de avocatură. De ajuns ca pușcăriabilul Ciurel să ajungă ori în guvern, ministru secretar de stat, ori șef în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.