Prefectul Văcaru, cercetat penal, pe final de mandat, pentru abuzurile de la Peștișani
Prefectul Văcaru, cercetat penal, pe final de mandat, pentru abuzurile de la Peștișani
De cititInvestigatiiUltra - Scurte16 ianuarie 2016

Fostul viceprimar al comunei Peștișani, Ilie Fuiorea, a depus plângeri penale, vineri, 15 ianuarie a.c., la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, împotriva prefectului de Gorj, Alin Văcaru, a primarului Florin Pavel și a membrilor Consiliului Local, pe care-i acuză de abuz în serviciu, în condițiile în care aceștia refuză să – l repună în funcție, deși există o hotărâre judecătorească definitivă emisă, în acest sens, de Curtea de Apel Craiova, cu aproape două luni în urmă.

Ilie Fuiorea a fost ales consilier local și apoi viceprimar pe listele PNL, de unde a trecut, apoi, la PSD. În contextul luptelor interne din PSD Peștișani, pentru adjudecarea candidaturii la postul de primar, Fuiorea s-a trezit, în septembrie 2015, exclus din partid și, imediat după aceea, din Consiliul Local și din postul de viceprimar, printr-un ordin al prefectului Văcaru ce urma să se dovedească a fi ilegal.

ilie fuiorea

Fuiorea a atacat în instanțele judecătorești acel ordin de prefect, arătând că este ilegal. Prin urmare, la 25 noiembrie 2015, Curtea de Apel Craiova a decis definitiv suspendarea executării ordinului prefectului.

decizie fuiorea 1

decizie fuiorea 2

decizie fuiorea 3

Imediat, Fuiorea a notificat prefectul, primarul și Consiliul Local, în legătură cu decizia definitivă de suspendare a executării ordinului prefectului, fapt care necesita repunerea sa imediată în postul de viceprimar.

Așa cum ne-a obișnuit, de la instalarea sa ca prefect, Văcaru a dovedit încă o dată că se află la cheremul unor grupuri de interese din PSD, și că nu face nici măcar efortul de a simula un minim interes pentru aplicarea legii. Tot ce a făcut Văcaru a fost să râdă de Fuiorea, refuzând să aplice hotărârea definitivă a Curții de Apel.

Mai mult, în data de 23 noiembrie 2015, Tribunalul Gorj a anulat, în instanța de fond, ordinul prefectului prin care fusese demis Fuiorea. În motivarea Tribunalului Gorj se insistă pe caracterul ilegal al ordinului emis de Văcaru, explicându-se că mandatul de viceprimar al lui Fuiorea putea să înceteze legal doar dacă era exclus din PNL, adică din formațiunea politică pe listele căreia a candidat în 2012 și a fost ales consilier local.

sentinta fuiorea 1

sentinta fuiorea 2

sentinta fuiorea 3

Abia în 14 decembrie 2015, Văcaru a trimis Consiliului Local Peștișani o adresă cu un conținut cât se poate de general, în care nici măcar nu are demnitatea să scrie că executarea ordinului său a fost suspendată definitiv de Curtea de Apel Craiova.

adresa prefect primarie

În fața unei asemenea solicitări ambigue, Consiliul Local a răspuns, câteva săptămâni mai târziu, în doi peri, că nu are competență de a pune în aplicare hotărârea judecătorească definitivă, deoarece n-a fost parte în procesul respectiv.

consiliu local prefect

Pantelimon Manta, avocatul care-l reprezintă pe Ilie Fuiorea, este foarte tranșant: ”Hotărârea de suspendare este definitivă, astfel încât și prefectul, și primarul și, mai ales, președintele Consiliului Local trebuie să pună în aplicare această hotărâre a instanței de judecată, în caz contrar, după părerea mea, săvârșind un abuz. Prefectul, prin ordin, i-a încetat mandatul. S-a constatat că acest ordin este nelegal, că nu-și mai poate produce efectele și, ca atare, el trebuie repus în situația anterioară, și lucrul ăsta trebuie să-l facă Consiliul Local, constatând că ordinul prefectului nu-și mai poate produce efectele. Nefăcând acest lucru, săvârșesc un abuz ”

Orice prefect rezonabil, cu respect față de lege, ar fi adunat la aceeași masă, imediat după pronunțarea hotărârii definitive a Curții de Apel Craiova, juriștii Prefecturii, primarul, secretarul și președintele Consiliului Local, și ar fi stabilit modalitățile concrete de restabilire a legalității, prin repunerea lui Fuiorea în situația anterioară emiterii ordinului prefectului, deja anulat în instanța de fond. Mai mult, era de datoria lui Văcaru să meargă personal în fața Consiliului Local, sau măcar să-și trimită juriștii, așa cum a făcut ori de câte ori a avut de rezolvat interese personale și de grup. O astfel de abordare, legală, ar fi ieșit însă din tiparele comportamentului său discreționar, cu care ne-a obișnuit de-a lungul mandatului de prefect. Văcaru n-a priceput nicio secundă că, pe termen lung, încălcând legea în beneficiul unor grupuri de interese din PSD, va ajunge să se compromită total, nu doar pe sine, ci și instituția pe care o conduce.
După ce a primit în scris refuzul ferm al Consiliului Local de a se conforma față de dispozitivul hotărârii definitive a Curții de Apel Craiova, Văcaru a tras de timp alte câteva săptămâni și, intuind că riscă să se aleagă cu dosar penal, a emis o nouă adresă, de data aceasta mult mai explicită, în care cere în clar abrogarea hotărârilor prin care Fuiorea a fost înlocuit atât din Consiliul Local, cât și din postul de viceprimar, și emiterea unei hotătâri de repunere ca viceprimar a acestuia, pentru a se ajunge la situația anterioară emiterii ordinului ilegal de prefect.
Văcaru și-a permis această aroganță doar pentru a trage de timp, din nou, întrucât Consiliul Local deja îi răspunsese că nu se va conforma.
Pierzându-și răbdarea, Fuiorea a depus plângeri penale, vineri, 15 ianuarie a.c., la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, împotriva prefectului de Gorj, Alin Văcaru, a primarului Florin Pavel și a membrilor Consiliului Local, pe care-i acuză de abuz în serviciu, în condițiile în care aceștia refuză să – l repună în funcție, deși există o hotărâre judecătorească definitivă emisă, în acest sens, de Curtea de Apel Craiova, cu aproape două luni în urmă.
În legătură cu această stare de fapt, Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public a înaintat o petiție către mai multe instituții ale statului de drept, de la nivel central, solicitând adoptarea măsurilor legale.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.